In Media

Îndeletnicirile oamenilor s-au succedat, de-a lungul istoriei, de la culegători și vânători, mercenari și artiști până la astrofizică și neurochirurgie. Expansiunea concordă cu progresele din tehnică, tehnologie și informatică. În jurul domeniilor de bază gravitează o pleiadă de meserii înrudite. Rolul oricărei profesii este acela de a contribui la satisfacerea unor nevoi umane. Profesionalismul înseamnă ideologia, expertiza, crezul și etica sub care se circumscrie meseria practicată.

Lipsa de ”meseriași” și cauzele ei

Ne lamentăm adesea că nu mai avem ”meseriași”! Care ar fi cauzele? Multe, printre care: educația făcută la telefon, prin mail sau video chat; învățământul slab finanțat și nearticulat; dezbinarea socială, în care unii sunt asmuțiți împotriva altor; exodul populației spre meleaguri; lipsa obiectivelor de interes general;  slugărnicia clasei politice față de ”protectori”; politicienii dispuși să vândă resursele țării pentru ”indulgențe”; lipsa de responsabilitate pentru faptele sau acțiunile întreprinse etc. Toate acestea și multe altele ne-au adus în situația de a ne plânge că lucrurile sunt făcute de mântuială, se cheltuie resurse însemnate fără a genera eficiență, corupția crește, tensiunile interne sunt la cote alarmante, încrederea dintre oameni scade peste măsură etc.

Nevoia de racordare a sistemului de învățământ la cerințele pieței

În ultimii ani se bate multă monedă pe nevoia de racordare a sistemului de învățământ la cerințele pieței. În traducere liberă, înseamnă asigurarea unei concordanțe între evoluția nevoilor umane și pregătirea ”meseriașilor” capabili să le satisfacă: învățământul trebuie să ”producă” acele meserii care se cer pe piață. Să comparăm două profesii: inginer și economist. Ce au ele în comun? Sunt printre puținele meserii generatoare de valoare adăugată și participă activ la procesele de conducere antreprenorială. Aceste profesii merg mână-n mână, chiar dacă au abordări diferite asupra aceluiași domeniu de activitate, ele sunt ca norii și ploaia, dar asigură echilibrului decizional. Trebuie să recunoaștem că există ingineri și muncitori ce-și zic ingineri, sau economiști și o puzderie de contabili. Diferențele calitative ale fiecărei meserii țin de capacitatea de a face din meserie o profesiune, o artă.

Dacă un domeniu de activitate nu mai are în spatele lui o nevoie reală, soarta sa e clară

După o pauză îndelungată (peste 25 de ani), astăzi inginerii sunt cei mai căutați  de către angajatori. Pauza s-a datorat menținerii industriei de ”tip socialist” care s-a adaptat (sau nu!) la cerințele pieței libere, la productivitate, randament, eficiență și rentabilitate. Unele ramuri și domenii industriale au dispărut, altele noi s-au impus în peisajul industrial, raportate la nevoile sociale. Dacă un domeniu de activitate nu mai are în spatele lui o nevoie reală, soarta sa este certă și clară: dispariția. Cu siguranță, și oferta agregată are puterea de a crea nevoi sociale. Un astfel de addendum nu modifică legitatea fundamentală a economiei: oferta generalizată se racordează la cererea agregată care are în spatele său suma nevoilor sociale.

CITEȘTE articolul integral în Graiul Maramureșului din 10 august 2018.

Lasa un comentariu

Contactează-ne!

Trimite-ne un mail