In Media

În aprilie 2017 începea colaborarea dintre conf. univ. dr. Vasile Bîrle și cotidianul ”Graiul Maramureșului”. O inițiativă pornită din partea autorului nu pentru că nu avea de la ce pupitru să se facă auzit, dat fiind că este conferențiar la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (Centrul Universitar Nord din Baia Mare).

Nici pentru că dorea să-și vadă numele tipărit, câtă vreme maramureșeanul are la activ atât cărți publicate (nouă!), cât și articole în diverse reviste de specialitate.

Nu pentru a dobândi popularitate (de peste un deceniu este cadru universitar și este unul dintre dascălii pe care îi aștepți cu drag să intre în amfiteatre), și nici pentru a deschide uși capitonate (dat fiind că a deținut în repetate rânduri funcții de conducere în Ministerul Finanțelor Publice).

 

bani, afaceri, influenteS-a apucat de scris articole de ziar pentru a traduce evenimentele economico-financiare ale zilelor noastre pe înțelesul oamenilor simpli care, dacă nu doresc să devină victime sigure în hățișul cotidian, trebuie să se familiarizeze cu legi, ordonanțe, coduri etc. care sunt – de cele mai multe ori – formulate într-un limbaj ermetic și, prin urmare, deloc prietenos.

S-a apucat de publicat analize despre piața financiară românească (originală ca și democrația de pe aceleași plaiuri, cum altfel?!) pentru a-i ajuta pe oamenii de afaceri, pe marii și mai ales pe micii întreprinzători, să evite să fie sufocați de taxe, impozite, termene într-un joc economic ale cărui legi se schimbă din mers în permanență.

Și chiar dacă informațiile din aceste articole sunt din cele care țin de exactitatea cifrelor și interpretabilitatea legilor, iar realitatea la care se referă schimbă doar nuanțe ale unui etern cenușiu, materialele marca Vasile Bîrle au calitatea nu numai de a te face să înțelegi puțin mai bine ce ți se întâmplă, dar chiar și să mai ai puterea de a zâmbi. Ceea ce nu-i puțin lucru.

Analistul financiar a scris fiecare articol pornind de la un eveniment care preocupa la acea perioadă mulți români. Majoritatea dintre ele, veți vedea, și-au păstrat (din păcate) actualitatea. Fiecare material este urmat de câteva rânduri scrise în februarie 2018, la o vreme oarecare distanță de la apariția fiecărui articol, autorul descoperind cu mare curiozitate cât din previziunile sale s-au adeverit și cât din realitatea la care făcea referire s-a modificat.

O colecție de articole care vă va surprinde cu siguranță, nu numai prin maniera absolut originală de abordare, ci și prin exactitatea aproape chirurgicală a diagnosticelor pe care Vasile Bîrle le pune societății bolnave în care ne străduim, cumva-cumva, să rămânem sănătoși.

***

Primele 22 de articole publicate de conf. univ. dr. ec. Vasile Bîrle în cotidianul Graiul Maramureșului au fost reunite în volumul ”Bani, afaceri, influențe”, tipărit de Editura Eurotip în primăvara anului 2018.

  • Mai multe despre autorul cărții puteți afla aici.
  • Alte dezbateri despre probleme economice purtând aceeași semnătură puteți lectura aici.

Lasa un comentariu

Contactează-ne!

Trimite-ne un mail